Klasyczny piec gazowy czy piec gazowy kondensacyjny – który wybrać?

gas-stove-4763201_1920

Świadomość postępu, zmieniające się środowisko i chęć ratowania naszej planety przyczyniła się do powstania nowoczesnych alternatyw dla klasycznych, znanych dotychczas rozwiązań. Taką formę przyjęły piece gazowe kondensacyjne, które powoli wypierają klasyczne, znane dotychczas modele.

W poniższym artykule wskażemy różnice między tymi dwoma możliwościami, a także podpowiemy jaki model sprawdzi się najlepiej w Twoim gospodarstwie. Okazuje się bowiem, że wybór nowocześniejszego rozwiązania sprzyja naszemu środowisku i comiesięcznym rachunkom.

Piec gazowy kondensacyjny – co to jest?

Piec kondensacyjny wykorzystuje energię cieplną pary wodnej, która wraz z dwutlenkiem węgla jest podstawowym produktem spalania gazu. Warto tu podkreślić, że w przypadku kotła klasycznego para ta ulatuje do komina, podczas gdy piec kondensacyjny gazowy funkcjonuje w nieco inny sposób.

W przypadku tego drugiego – para częściowo ulega skropleniu, co pozwala odzyskać energię cieplną. To dzięki tej funkcjonalności kocioł posiada dużo większą, średnioroczną sprawność (nawet o kilkanaście procent), niż klasyczny, konwencjonalny kocioł.

O efektywności warunków pracy kotłów kondensacyjnych świadczy temperatura spalin. Tradycyjne kotły słyną ze spalania w temperaturach ponad 100°C, a w kondensacyjne – 45-60°C.

Klasyczny piec gazowy czy kondensacyjny?

Największą różnicą, jednocześnie determinującą największą zaletę i przewagę pieców kondensacyjnych jest energooszczędność. Wytwarzanie ciepła przez owe kotły pozwala na znacząco mniejsze zużycie paliwa. Na skutek tej zmiany para powstająca w wyniku spalania nie ulatuje do komina, a tym samym – do naszego powietrza, przyczyniając się do zanieczyszeń i negatywnych skutków dla naszej fauny i flory.

Skraplana w spalinach para ulega ochłodzeniu, co przyczynia się do odbierania ciepła, a następnie przekazywania jej dalej, do tzw. wody kotłowej. Proces ten znany jest pod nazwą “kondensacyjnej pary wodnej”. Według statystyk kotły osiągają wyższą sprawność o nawet 110 % w przypadku gazu ziemnego i 109% w przypadku gazu płynnego.

Aby wybrać najlepszą opcję dla naszego gospodarstwa warto śledzić ranking pieców gazowych, który porównuje różne modele, charakteryzując je pod kątem ceny, producentów i właściwości.

Warto również pamiętać, iż z pełną mocą kotły kondensacyjne pracują kilkanaście dni w roku, a ich średnie obciążenie wynosi około 30% na rok. Aby kocioł działał przez 12 miesięcy musi zostać uwzględniona instalacja dostosowana do pracy na niższych temperaturach (np. 45 stopniach). Dlatego też instalując kotły wybiera się równie często tzw. ogrzewanie podłogowe. Szacuje się, że taki “pakiet” gwarantuje nam oszczędność energii na poziomie minimum 12%.

Jaką moc wybrać?


Jeśli zdecydujemy się na nowoczesną opcję w postaci pieców kondensacyjnych, jedną z najważniejszych wartości jest ich moc. Najczęściej przyjmuje się przelicznik, według którego ciepło w budynku nieizolowanym (o powierzchni 150m2) wymaga od 100 do nawet 150 W/m2. Oznacza to, że w takim budynku będzie potrzebny kocioł o mocy 19kW.

W budynku ocieplonym mowa już o od 90 do 100 W/m2, to z kolei przelicza się na kocioł wynoszący 14 kW. W nowym budownictwie mowa już o 50-80 W/m2 i kotłach o mocy 12kW.

Oprócz istniejącego ocieplenia warto uwzględnić rok budowy, wysokość pomieszczeń, powierzchnię ścian zewnętrznych i istnienie ewentualnych przeszkleń.

Znajdź dla siebie najlepszą pożyczkę spośród

51 ofert
Sprawdź wszystkie ofertySprawdź

Wsyłając teraz wniosek pieniądze możesz otrzymać w 15 min!